dijous, 27 de novembre del 2008

Dos museus


El Museo de Navarra i l’Oteiza Museoa

Navarra és una terra amable, que ofereix al foraster la bellesa dels seus paratges, l’amabilitat de la seva gent, l’esclat de les festes i l’evidència de la seva cultura. Una mostra d’aquesta manifestació cultural en són dos museus de visita molt recomanable: el Museo de Navarra a Pamplona i l’Oteiza Museoa a Alzuza.

El Museo de Navarra – L’any 1844 va ser creada la Comisión de Monumentos Históricos y Artísticos de Navarra amb l’objectiu de preservar el patrimoni monumental d’aquella comunitat foral. Amb el conjunt de troballes arqueològiques i artístiques que la Comisión va arreplegar, el 1910 es va obrir el que avui es coneix com a Museo de Navarra, ara instal·lat en l’antic Hospital de Nta. Sra. de la Misericordia, convenientment condicionat l’any 1990. La remodelació del museu permet una còmoda visita i una distribució racional de part dels seus fons. A les sis plantes que el composen hom pot admirar mostres de des de la Prehistòria a l’art romà, el pre-romànic, l’art musulmà, el romànic, el gòtic, el renaixement, el barroc, i l’art dels segles XIX i XX, creat, trobat o guardat en terres navarreses.

Les dues joies del museu són: una arqueta hispano-musulmana del segle XI, d’ivori que havia sigut utilitzada com a reliquiari al monestir de Leire. Obra de cinc artistes de Còrdova, havia sigut feta com a regal a Abdamàlic, fill d’Almansur. És una mostra d’orfebreria admirable.

L’altra obra que el museu exhibeix amb orgull és un retrat del Marqués de San Adrián, pintat per Francisco de Goya l’any 1804. És una peça de mida considerable, 209 x 127, en la qual Goya demostra el seu domini de l’ofici en presentar el marquès en un posat displicent, amb un llibre als dits i una expressió burleta que t’hi familiaritza, t’apropa el personatge.

Altres peces remarcables són els mosaics romans de diferents procedències; les peces de pintura mural gòtica, el conjunt més important, diuen, de la península. Procedents d’Arlaiz, Artajona i Olite. I els retaules i escultures gòtics que es mostren a l’església del segle XVI, d’estil gòtic renaixentista, en la que fou capella de l’antic hospital, adossada al museu.

L’Oteiza Museoa – A 9 km. de Pamplona, en un pendís, hi trobem el museu de l’escultor Jorge Oteiza (1908-2003), construït per l’arquitecte Francisco Javier Sáenz de Oiza, amic de l’escultor i amb qui ja havia col·laborat el 1950 en la construcció de la Basílica d’Arantzazu.

Inaugurat l’any 2004 el museu acull les 1650 escultures i 2000 peces de treball experimental de l’escultor, algunes de les quals s’exposen al públic. També es pot visitar la casa-taller de l’artista on, per cert, es pot veure sobre la seva taula de treball, una carpeta molt gruixuda amb el nom de La Caixa a sobre. De ben segur que conté els treballs preparatoris de l’exposició que la Fundació li va muntar fa uns anys.

A l’edifici nou s’hi poden veure obres de diverses èpoques d’Oteiza i una mostra del seu famós Laboratorio de tizas, un seguit de guixos que li servien per experimentar les característiques formals i estètiques de la seva obra. Però si els treballs d’Oteiza ja són recomanables per ells mateixos, la visita de l’edifici es fa imprescindible. Construït amb formigó vermellós, de seguida t’envaeix la sensació de trobar-te dins l’espai d’alguna de les obres de l’escultor, espai del que te n’alliberen unes finestres, estratègicament col·locades i des de les quals pots veure el paisatge rural de l’entorn. La il·luminació, entre els focus i les finestres, és molt eficaç. Passejar dins el museu Oteiza és molt agradable. Tant com conèixer l’obra d’aquest basc, nascut a Orio, arrelat a Alzuza i que es va donar a conèixer l’any 1957 en guanyar el Gran Premi de la Biennal de Sâo Paulo amb el seu Propósito Experimental.

Encara cal una altra recomanació. Si voleu arrodonir la visita als dos museus, feu-ho el mes de novembre i aneu a passar pel bosc de faigs d’Irati, un paratge protegit que a la tardor es transforma en un espai completament vermell. Passejar-s’hi és una experiència única.

Informació
Museo de Navarra – Tel. 948 426 492
De dimarts a dissabte de 9,30 a 14 i de 17 a 19
Diumenges i festius d’11 a 14
www.cfnavarra.es/cultura/museo

Oteiza Museoa – Tel. 948 332 074
De dimarts a diumenge de 10 a 20
http://www.museooteiza.org/

Publicat al Butlletí de l'Associació del Personal de la Caixa el mes de maig de 2005